Nenechajme históriu spať...

Projekt: Kuchyňa 17.storočia

V tejto časti, by sme sa Vám radi pochválili jedlami, ktoré sa nám podarilo pripraviť vďaka zachovaným kuchárskym knižkám zo 16. a 17.storočia. Žiaľ, cez internet Vám nevieme poslať ani chuť, ani vôňu týchto jedál, no pridávame sem fotografie, aby ste aspoň videli ako podľa nás toto jedlo vyzeralo. 

Pivný chlebík je v literatúre spomínaný už od 14.storočia avšak prvý dochovaný recept pochádza až zo 16.storočia.

 

Simonka pripravuje brusnicové knedličky.

Hippocras - nápoj z vína dochuteného rôznymi koreninami, veľmi často podávaný horúci.

Koláč plnený syrom Brie, varenými vajíčkami a hruškami, celkom zaujímavá kombinácia chutí. 
Pôvodný recept pochádza z knihy Eenen nyeuwen coock boeck (Nová kuchárska kniha) ktorú napísal Gheeraert Vorselman a publikoval v Antverpách  v roku 1560.

Celkom jednoduchý koláč s jablkovou plnkou ozdobený naším erbom a malými lístkami z cesta.

Už dlhšiu dobu sme sem nič nepridali. Avšak nie preto, že by sme na rekonštrukcie jedál zanevreli, nebojte sa, naše experimenty pokračujú ako dôkaz Vám predstavujeme Maslové pivo podľa anglického receptu a receptu Alistaira z Mortaigne regimentu.

Je to veľmi príjemný nápoj v ktorom prevláda chuť rôznych korenín ktoré sa do piva pridávajú, nápoj sa pije teplý.
Na zdravie.

 

Nová várka klobás vyrobená z 2kg bravčového a 600g hovädzieho mäsa. Výroba zabrala niekoľko hodín, no z taniera zmizli za pár minút.

Žiaľ, sú občas naše jedlá (najmä skúšobné verzie) pripravované v modernej kuchyni s modernými nástrojmi, no budeme pracovať na tom, aby sa aj naša historická kuchyňa rozrástla, aspoň čo sa nástrojov týka. Budeme dúfať, že raz sa nám podarí získať nejaký interiér, ktorý by nám ako kuchyňa poslúžil so stolmi, pecou a všetkým, čo k tomu patrí.

 

Recept na klobásy je možné nájsť v knižke od Sabina Welserin (1553). Črevo bolo naplnené klobásovou zmesou, ktorá sa líši od tej dnešnej a klobásky boli na pár minút ponorené do horúceho bravčového vývaru a na druhý deň boli upečené na ohni a veľmi chutné.

 

Pečenie je zatiaľ, žiaľ, práve z tých vecí, ktoré ešte asi dlho budeme musieť prevádzať v moderných podmienkach, keďže nemáme pec.
Syrový koláč (Cheescake) bol vyrobený na základe informácie z dokumentárneho seriálu Tales from the Green Valley. Recept na tento koláč je ale možné nájsť aj v knižke The Good Housewife's Jewel od Thomasa Dawsona (koniec 16.storočia). Z tejto knižky čerpali recept aj v spomínanom dokumentarnom seriály.

 

Custard - vaječný puding. Recept z knižky The Good Housewife's Jewel od Thomasa Dawsona (koniec 16.storočia).

Recept s názvom To make stewed steaks z knižky The Good Housewife's Jewel od Thomasa Dawsona je vlastne mäso varené v pive dochucované rôznymi koreninami, chutí celkom sladko.

Domácky vyrobený čerstvý syr. V blízkej budúcnosti sa chceme pokúsiť aj o tvrdý syr.

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web zdarma!Webnode